Jumaat, 19 Oktober 2012

Ibu @ mak...

Celik2 time baby jer mata nampak mak...kata orang anak perempuan rapat ngan abah but me paling rapat ngan mak...susah senang mak semua di kongsi bersama...

Mak..dari dulu perjalanannya penuh duka..kadang2 sampai x tertanggung dek keringat dia dalam membesarkan kami..akan ku kenang jasamu mak...Beratnya beban yg ditanggung hanya mampu diluahkan dengan air mata dia jer..Aku mula melihat air mata mak sejak umur aku 10 tahun..sedih wooo....time skrang aku x mau tengok mak sedih2..aku nak menemani mak sampai bila2..bila pk antara suami dan mak..mana satu akan ku pilih..tapi serius sapa yg belum kenal mak..ak adalah seorang ibu yg cekal dan tabah...serikandi yg tak rebah walau dihina..positif dan sanggup berkorban demi anak2 tersayang...

Mak selalu pesan pelajaran penting dan itu membezakan kita sesama manusia...aku tahu bila semua anak2 dia membesar dia gembira semua usaha dia selama ini berbalas kejayaan..tapi disebalik senyumannya aku tahu terselindung duka lain yang org len x kan perasan..luar nampak tenang tapi mak selalu simpan semua kedukaan dia dalam hati..supaya anak2 dia x kan perasan apa yg dia rasa...mak selalu lakukan yg terbaik kepada semua anak2nya...aku tahu walau kadang2 dia hanya menagih kasih disaat usia tika ini...itulah sebab aku sayang mak...mak cukup susah cerita apa saja yg terbuku dalam hatinya...

Dia selalu mendoakan kesejahteraan anak2 dia tanpa mengenal waktu...org tua sangat sensitif...dulu mak selalu kongsi kedukaan dia tapi sekarang mak dah kurang sebab aku dah kawin...tapi aku tetap nak rapat mcm dulu...nak sekali aku menjerit satu dunia nie bahawa sapa yg mempunyai hati secekal mak..sebab mak cukup derita membesarkan kami...mak..mak paling terbaik di dunia nie...walau semua anak2 mak dah besar dan berumahtangga mak masih merenung senja dengan lirikan mata penuh sejuta rahsia..

Mak,walau waktu tetap berjalan,mak teruskan jua perjalanan walau pun x semua tahu apa yang mak pendamkan selama ini...walaupun mak x berharta tapi mak telah berjaya membesarkan anak2...mak i'm proud of u..mak sentiasa senyum walaupun dalam hatinya tersimpan seribu luka yg kita x tahu...so mak..berilah peluang nak bersama mak sebab mak adalah yg terbaik di dunia ni....

     

Khamis, 18 Oktober 2012

Mertua vs Menantu..

Hah dengar tajuk macam nak beperang besar jer kan..kihkihhh..besa la..sebut jer mertua semua dah terbayang macam2 kan..yea la x sama macam mak kita kan kan?? Dulu x pernah terfikir akan berkahwin and ada mak mertua...bagi aku mak aku tue la segala penawar yang ada didunia nie...

Kadang2 amat sukar kita nak menerima mak mertua nie kan..yela kadang2 pemikiran kita x sama mcm diaorang..tapi mesti mak mertua gak rasa takut nak menerima menantu..hehhee...dis it my feel jer...

Walau apa pun mak mertua tue mcm mak kita..tanpa dia x da la suami kita tue kan..like me..i know MIL sangat cerewet..aku la menantu perempuan yg 1..so semua benda yg dibuat faham2 jer la..so walaupun mcm tue aku tetap appreciate coz aku ada mak yg x cerewet ngan cerewet...dulu duk ngan mak kalau kita rasa rajin kita tolong kan kalau x kita duk wat x tau ja..tapi duk rumah mak mertua lain...semua penuh ngan syarat..kadang2 rasa penat but this it new learning for me....

Dalam hidup nie mesti ada pro n kontra kalau x bukan dunia namanya..

emmm.....malas la plak nak taip...k la babaii,,,,     

Isnin, 8 Oktober 2012

Benarkah perkahwinan adalah satu kemuncak kebahagiaan?

Berdasarkan tajuk macam artikel la palk..heheheeee...
Perkahwinan adalah satu jalan terbaik dalam sesebuah perhubungan kerana melalui perkahwinan kita dapat mengembangkan lagi khalifah Islam di muka bumi ini..
Perkahwinan juga merupakan salah satu sunnah bagi mengelakkan zina...
perghh dah macam ustazah dah..
Perkenalan aku ngan en.suami adalah satu kebetulan kerana x pernah terfikir kami akan sampai ke tahap ini..bila difikirkan balik cerita kami merupakan satu cerita yang unik untuk dikongsi bersama anak2 kami kelak...

Kata orang bercinta pas kawin best..
kata orang bercinta ngan orang len kawin ngan orang len best..
kata orang cinta monyet kalau kekal sampai kawin memang best..

Bagi korang yang mana satu erk??

Bagi aku depends pada orang tue la nak rasa cinta time mana pun ada aku kisah..kahkahkah...sendiri punya perasaan kan...so sendiri la kita manage kan feel tue macam mana...ur life ur own create kan...

Perkenalan aku sejak tahun 2003 membawa aku sampai ke jinjang pelamin...walau pelbagai sudah benda yang ditempuhi akhirnya bersama akhirnya...
Kalau dah ditakdirkan itu jodoh kita...memang akan jadi jodoh kita...hanya kita saja mampu menjaga hubungan ini untuk menjadi baik atau sebaliknya...

Aku suka dia......

Bila kita kawin kita akan dapat apa yang kita nak sewaktu bercinta..bagi aku..aku dah dapat...
Buat date ngan DD..
Kuar makan2 bersama..
G jejalan beraya umah member2 bersama suami sendiri bukan pakwe yer...
Leh pegang tangan dia time berjalan..
Kalu kita nangis dia akan peluk n pujuk kita untuk menenangkan hati kita macam kes gambar aritue ** sighhhh sHitt!
Kalau kita sakit hati dia akan bagi nasihat..
Bila kita demam ada orang tuamkan..
Bagi makan ubat...(kene buli cuci periuk)
Kita basuh baju ada orang sidaikan..
Ada orang tolong kita masak...
Macam2 ag la...

Semua benda nie sangat dijaga time bercinta dulu...tapi bila dah kawin apa yang kita x dapat time bercinta dulu dah leh bila pas kawin..itulah kemuncak segala kebahagiaan...dulu jealous tengok orang len pakwe depa bukan men sayang kat depa...bawa tengok wayang..kami x dapat pun semua tue...so apa yang aku gagal buat time couple dulu..aku dah dapat seperti yang disenaraikan diatas...bagi aku inilah yang aku tunggu selama 8 tahun....yeepiiii....ada orang sayang selain mak kita kan...:)

p/s:kalau kita nak macam nie cepat2 la kawin..hehhee selamat beramal...time couple bukan tiket untuk segala2nya...:)
Peace yawww!!!!


Assalammualaikum semua...

Welcome back setelah sekian lama menyepi bukan apa cuma x da idea la nak create macam2 kat sini..btw saya x lah sehebat blog2 yang len tapi just create new thing to foward...
Just wat tatapan tuk masa2 akan datang...

Selama sekian lama menyepi, ari ni tetiba nak mencoretkan sesuatu...sebelum nie sibuk dengan persipan perkahwinan..nak kawin bukan satu kerja yang senang tetapi memerlukan 120% komitmen dari bakal pengantin..specially kalau dekat2 nak kenduri...

Tanggal 22.08.2012 tarikh yang sangat bererti wat aku yang bernama Siti Fairuz nie...bersama wif my love DiDi.. 
Jam 3.30 majlis akad nikah telah diadakan di Masjid Parit Buntar...Tok Kadi Ustaz Khorie..berwalikan abang sulung Mohd Husni a.k.a Mahat...dengan sekali lafaz..kami dah sah n secara officialnya telah menjadi suami dan isteri..sedikit kesal sebab x leh msuk masjid..bendera merah lorr...time tue rasa mcm2 tapi tahu i'm not single now...cinta selama 8 tahun nie membawa makna yang sangat mendalam..

Jom layanzzz.....


Time nie baru balik dari make-up...hah kat situ beserta tarikh and masa ag..hehhe.....my theme is Arabian...












Time nie pas akad nikah..bergambar dalam bilik yang tak seberapa nie..hehheee....

Bie semoga kita bahagia hingga ke syurga....Bie jaga ayang elok2 tau...Love u so much en.suami...:)

Rabu, 3 Oktober 2012

Sabtu, 16 Jun 2012

Aku Kah???
Aku nie tak suka dipaksa.. yer ker???Aku tak minta orang len faham aku tapi aku harap aku leh faham org supaya tak terjadinya misunderstanding.......Aku bukan berasal dari keluarga yang senang dan sebelum nie hidup dalam kedaifan...sedih kan..kebanyakkan org yang tak kenai keluarga aku mengangap keluarga kami tup2 terus senang...tak gitu...kalau singkap semua perjalanan setahun cerita pun tak habis..aku ant yang duk lama kat umah..coz abg2 aku habs jer PMR n UPSR terus berhijrah...susah senang hidup dalam kedaifan sangat mencabar kehidupan aku....

So pada sesiapa yang anak org berada...celik2 mata dilahirkan dalam keluarga serba kemewahan.. bersyukurlah...korang memang ditakdirkan ringan beban...sebab...apa korang minta and harapkan semua akan dapat tanpa perlu besusah payah.... Masih ingat ag...aku and adik2 x da kasut sekolah..korang tau kat mana kami cari?Nun kat tempat pembuangan sampah...disitulah aku mencari segala keperluan sekolah...hahhaaa..kat situ aku akan dapat sama mcm yg korang ada...hheheee................................

Sejak akhir2 nie jer rumah kami kemas and ada kelengkapan..kadang2 malu ngan org luar..segan nak datang umah kami..umah kami x da apa2 sangat...busuk....dulu kami bela kucing2 tue coz kami percaya bela binatang ada rezeki tuk depa yg kita leh tumpang....kami makan ikan2 yg paling murah..mak x mampu nak beli makanan mahal2..aku dah biasa hidup mcm tue..x tau la bagi korang yang tak pernah rasa hidup susah....Korang pernah terpk tak mcm mana aku diberi task tuk beli ikan...ikan semua mahal2...so duit yg mak bagi 2 ringgit..so seusia 12 tahun aku diajar beli ikan..aku malu gak la...last2 aku kata ada tak ikan tuk kucing....cina tue bagi ikan yg khas tuk kucing...murah..and masih elok...so balik and siangkan ikan tue...segala isi perut bagi kat kucing isi dia kitaorg makan la...sebab tue bagi aku kucing tue paling bermakna untuk aku....penyelamat ketika membeli ikan di market...hehheeeeeee

Dulu rumah kami hidup segan mati x mau....setiap kali ujan tiris sana sini...aku paling fobia kalau ribut..so kucing akan memainkan peranan sbb kata mak...kalau kucing lari rumah tue nak runtuh la...so kalau ujan n ribut kuat..aku akan tgk kucing...so kalau kucing tue wat derkkk jer..tandanya rumah aku akan selamat...heheee itu petua org dulu.....

Disaat ini..kadang2 pengalaman yang aku pernah lalui dulu memberi sejuta satu memori yang org lain tak pernah ada.....Aku harap bakal suami aku akan lebih memahami perit jerih perjalanan hidup aku...baru aku tau,,,dia pun pernah lalui sama mcm aku tapi dia bernasib baik sikit jer dari aku....heheeeeee......Aku bangga kerna dalam seusia muda n mentah aku telah diajar ilmu yang sepatutnya tugas org dewasa...aku paling tak suka kat org2 yang kaya tapi berlagak...setiap kali aku ternampak kanak2 yang berjaln selekeh..nak jer aku bagi baju aku...coz aku nampak bayang2 diriku satu masa dulu dalam dirinya...Aku sedih....

Ntah la malas nak mengenang....nanti aku sedih lak...cekidout..:)

Isnin, 11 Jun 2012

Assalammualaikum...
Dah lama bebenor x updated dalam blog nie...bukan apa...xda mood...nanti mak bising ngadap komputer jer and .....bla bla...
Bukan apa masa tak menizinkan coz selama aku keje Gdex masa memang tak cukup..kekadang rasa 24 jam tue x cukup...ini lah aku rasa aku betul2 keje ngan tekun dan rajin..bukan nak puji diri sendiri,,kalau aku rasa keje tue aku leh wat..aku akan keje dengan bersungguh2..hebat dak??
Kadang2 aku balik sampai lewat malam...sebab keje x settle ag...
berbalik pasal cerita tadi..kuar keje kul 8.15 and sampai jer terus wat CSTC report and end day tuk semalam punya.hahhaa pas tue mula la keje ngan telefon kiri kanan berbunyi....kadang2 sampai rasa fedup ngan bunyi phone..nak jawab phoone nak wat undel..nak wat semua benda..bukan apa aku nie tak penanh keje courier services...sebab tue aku rasa Ya Allah sakit kepala tul keje tue..huhuuuuuuu
semntara nak biasa ja..dah biasa ok..setiap jam aku kene alert ngan rutin harian...yg pasti setiap hari aku kena kol orang....kene marah..kena mcm2..kadang2 x sempat nak basuh baju and wat keje rumah...balik umah kadang2 sampai kul 10pm sebab keje x siap...huhu