Khamis, 30 Julai 2015

MENGHORMATI ORANG LAIN

Sebelum memulakan bicara,nak sembang sikit pasal nilai estitika dalam kehidupan haruan kita.
Selalu kita melakukan benda yang sama tapi tidak menyedarinya..dan melakukan sekali lagi..berulang-ulang kali...Pernahkah kita sedar..hakikat yang kita pun sama ja...

Buat salah..Minta MAAF...Buat Salah..Minta MAAF...

Ya memaafkan memang dituntut dalam syariat Islam...tapi jikalau benda itu berulang dan berulang...pernahkah kita terfikir apa orang akan rasa dengan apa yang orang buat kat kita...

Sedihkan kalau difikirkan...
Tapi apakan daya...memaafkan itu bukan kerja senang...
Tapi memaafkan itu juga senang..
Tapi hakikat yang ada suasana itu dah tak sama macam sebelum nie...
So keep it up!!

Sebab itu walau apa jua situasi..kita kena belajar menghormati hak orang lain...hak sesama rakan..hak sesama rakan sekerja...bukan hak saja tau..tapi perasaan orang yang terima apa yang kita katakan tadi...

Hubungan nie macam hiasan bunga yang indah...indah pandangan indah gubahan..namun..sekali ia teungkai jangan risau..ia boleh digubah namun tak seperti gubahan dan hiasan yang pertama...Hati-hati dalam menjaga hubungan sesama Islam kita..

Salam Jumaat...:)

Khamis, 7 Mei 2015

Kuatkah Aku...

Tajuk tue mcm nak putus harapan...

Bak macam saya pernah kata....sejak dua menjak nie mcm2 saya dengar...semua org berhampiran saya pregnant...ada yang nak berahsia tapi tak kena gaya..ada yg excited bagi tau sampai x dan dan...ada yang mcm2 la...aku just dengar dan dengar....jauh disudut hati aku tersimpan luka yang dalam hingga aku sendiri pun tak tau nak wat mcm mana...my husband always with me..

Dia sentiasa positif dalam bab2 semangat nie..aku ja yg lebih2 touching...Whats should I do???Xpa korang best...senang dapat....huhuuu....thats mean no need to mention or compare each other...

Semakin hari badan aku semakin lemah dan tak bermaya...otak aku asyik memikirkan kesakitan yang teramat aku tanggung hingga x mampu membuka bicara dengan sesiapa saja...just silent mood!! silent..and silent....bukan nak jealous tapi ada sebaliknya yang membuat aku lebih terasa teruk...aku x minta dan aku juga tak nak benda nie terjadi...just sensitif ja dengan orang persekitaran kita...

Aku nak apply leave sebulan tanpa gaji..tapi tak diluluskan...ntah la mood nak kerja dah tak da..semua ke laut...pergi dan terus pergi....bukan tak cuba memotivasikan diri cuma x larat dah nak tanggung semua nie...huhuuuuuu....ermmm...ntah la cuba bertahan kot sebulan dua lagi...kalau still x mampu  i will move to new enviroment....


Jumaat, 24 April 2015

FRIDAY COME AND GO....

Hah bunyi macam come and come again kan...but its come and not return back or turn  back or anything else....

Pagi2 lagi dah cari barang merata2 tak jumpa..whats wrong with me hahh!!
Adusss.....

Sepatutnya I off ookeyy..but mcm biasa kesunyian yang tiada penghujung..so half day saja...

My husband also off today...so very tired to think all about myself....

Duk tak duduk dengar sana sini pregnant!! Wahh kalau korang mesti rasa happy kan..ya sebab tak semua orang ada perasaan mcm aku..so whats should i do??Dengki...not..this it not my style...CEMBURU..yes mesti la I jealous sebab I tak boleh merasa benda mcm tue...SEDIH...for whats??Erm mungkin sebab tak dapat nak memegang status IBU yes I memang SEDIH...MARAH...Ya memang saya MARAH sebab kalau boleh berita mengenai KEHAMILAN akan cuba saya elakkan untuk dengar tapi kalau dah terdengar mestilah saya akan merasa SEDIH teramat...SUNYI ya memang everytimes i akan merasa SUNYI..

Macam mana nak buat YA??Saya cuba menjadi seorang yang REDHA..tapi setiap kali saya mendapat tau orang sekeliling saya PREGNANT....sapa yang tak sedih kan???YA ALLAH kau kuatkan lah iman dan taqwaku agar I can strong believe what I have.U always with me on time...YA ALLAh..

Kenapa ya kadang2 susah sangat nak kawal perasaan nie..sekarang keadaan menjadi semakin sukar dan sukar...sedih dan sedih...

Saya nak membuat permohonan bekerja ditempat baru...mungkin kalau rezeki saya ada..saya harap sagat dapat kerja kat situ..
Semoga saya lebih kuat bila dikelilingi oleh aura2 kebahagian...tapi kerja kat mana Ya??saya pun tak tau  nak minta kerja kat mana..huhuuuu....

Haiii bosan yang terlampau kat tempat kerja nie....wuhuuuu count time to back my sweet home...
Kalau saya berpeluang mengandung and melahirkan baby saya nak namakan I.....N....A.....
Hah sedap nama tue...My husband yg tolong cantumkan..kalau lelaki...A....M...A....
tapi nama lelaki leh berubah last minute..hahhaa..boleh ka mcm tue..

Bosan kan....hidup dikelilingi masalah yg pelbagai..................!




Selasa, 21 April 2015

TERIMA KASIH YAA......

21/04/2015

Hari yang membosankan but rasa mcm teratur sikit hidup nie...
Count day for next result...kadang2 duk sorang kat ofis nie rasa mcm nak nangis ja...rasa mcm nak lari bawa diri jauh2 dri semua orang...
Mahani cuti..en ariff lak adusss moody sentiasa..sejak dua mejak nie...
Hai apalah nasib ofis nie..suram muram dan hambar sentiasa..tak macam dulu...sentiasa happening..but i need their strength...emmm rasa mcm ada yang tak kena..
En ariff dah x mcm dulu..dah xnak ambil tau pasal ofis nie..dah tak nak stay untuk settle anything about work...lost semangat tengok dia...dah la kat umah sedih..mai ofis pun lagi sedih...

Jumaat makin dekat...

K sambung pasal semalam...
Kadang2 orang asyik tanya pasal anak...mana nak tau..korang ingat nak mengandung cakap ja nak mengandung...gomoi2...hahhh leh kuar...leh dapat...anak tue kalau tak kerana izin Allah xkan jadi...so kenapa nak tanya dan menyindir itu ini...doa ja yg baik2...tapi tak salahkan juga korang sebab korang tak rasa dan perlu juga korang tanya..mungkin disebabkn persekitaran negative tue buat kita cepat merasa nak marah...

Rasa sedih tue semakin lama menular dalam nie...semakin menebal tapi kena pk positif...
Teringin nak belai baby..mandikan dia...tido dengan dia..mesti bestkan..yala ada ramai anak buah tapi x sama mcm ank sendiri kan..rasa mcm teringin tue sangat2 sampai satu saat my husband akan selalu main dengan kucing...dulu dia jarang main...skrg makin kerap main dengan kucing2 exspecially PANDA..my beloved cat..
Ya Saya kena REDHA menempuh apa saja kemungkinan...kemungkinan yang menjadi rahsia setiap orang..
Mungkin dah tertulis semua yang tersirat mahu tersurat...xmoooo sedih2 dah...
Sunyi memang sunyi..sebab tue ambil inisiatif nka duk kat ofis supaya rasa stress tue dapat dikurangkan...
Supaya kensunyian dapat dihilangkan...nanti kalau rumah tue dah siap..duk sorang2 lagi la rasa sunyi...

Tahun ketiga kitaorang kahwin tapi Allah masih duga dengan ujian paling HEBAT..yang tak mampu dibeli mahu diminta kecuali DOA..kadang2 dengar masing2 ada plan nak mengandung lagi nak tambah la...fuhh memang psiko..depan aku memang senyum tapi dalam hati memang tak mampu dah nak menahan kesedihan...bukan dengki tapi sedih sebab masih belum dapat peluang tue...sedih sebab teringin nak jadi mcm korang senang ja nak mengandung kan..tapi apakn daya itu semua kerja Allah..
I must be STRONG!!!X moo sedih2 dah....emmmm REDHA the most importing u must to think...!!!

Sekarang aku lebih bersedia utk kearah positif thinking...lagi dipikirin lagi la sedih...down..ermm...apa2 pun DOA saja penyelamat kita...

Suatu hari nanti aku pasti akan memperolehi...

Terima KAsih Allah sebab duga aku sehebat ini sebab aku masih kuat tersenyum didepan orang...tapi dalam sujudku air mata ini sentiasa mengalir deras menyerah diri padaMu...Amin2.....Ya Allah..:)
 

Isnin, 20 April 2015

JIKA ITU TAKDIRNYA...

Jika Itu Takdirnya....

Jika kita berbicara tentang masa..adakah kita masih berkesempatan melalui sebuah kehidupan yang penting....

Tak semua yang kita perlukan adalah penting untuk kita..adakala kita sentiasa diuji dan diuji...

KAHWIN...
Semua orang ingin berkahwin dan perlu berkahwin..sebab ada peneman sehidup semati..
kahwin untuk apa...

ANAK...
Anak adalah sesuatu anugerah yang tak ternilai dalan hidup kita..Anak juga adalah pengerat kasih sayang antara suami dan isteri dan tanda cinta kita bersama..namun tak semua orang berpeluang menerima semua itu...berpeluang memiliki nama IBU atau AYAH...
Tak semua orang juga akan faham jika kita masih belum berjaya mendapat takhta itu..
Tak semua orang akan faham penderitaan kita...
Semua yang berkahwin nak ada anak yang penyeri seluruh kehidupan..tapi tak bermaksud bg orang yang kadang kala tak pernah menghargainya...
Sama macam aku..nak sangat ada anak..percintaan kami hampir 10 tahun perkahwinan masuk tahun ketiga..namun masih belum diluluskan untuk mendapat gelaran IBU dan AYAH...

Saat semua orang tanya tahun pertama kahwin..wahhh sangat streessss sampai satu saat aku rasa mcm wahhh kejamnya dunia nie..
tahun kedua pula..dugaan lagi hebat...kadang kala aku sendiri pun tak boleh nak kawal emosi aku...
Nasib baik la ada Family GDEX PBR nie..kat sini aku rasa semua masih faham kadang kala ada juga pertanyaan menjengkelkan...

Dorang selalu support saya...saat saya DOWN..sangat saya SEDIH dan saat saya rasa mcm kehilangan segala-galanya...
Dorang selalu ada yang buat saya ketawa...sayang korang semua..sentiasa pickup saat saya saat  rasa susah nak bangun...

Satu persatu jatuh himpap..pap..pap...aduh sakitnya tuh disini....

hai apa sebenarnya aku nak tulis nie..hahhaa...k la..aku chow dulu.........;)

next page la karang.....tetiba xda mood nak tulis..

Apa2 pun SAYANG korang semua....;)

Jumaat, 19 Oktober 2012

Ibu @ mak...

Celik2 time baby jer mata nampak mak...kata orang anak perempuan rapat ngan abah but me paling rapat ngan mak...susah senang mak semua di kongsi bersama...

Mak..dari dulu perjalanannya penuh duka..kadang2 sampai x tertanggung dek keringat dia dalam membesarkan kami..akan ku kenang jasamu mak...Beratnya beban yg ditanggung hanya mampu diluahkan dengan air mata dia jer..Aku mula melihat air mata mak sejak umur aku 10 tahun..sedih wooo....time skrang aku x mau tengok mak sedih2..aku nak menemani mak sampai bila2..bila pk antara suami dan mak..mana satu akan ku pilih..tapi serius sapa yg belum kenal mak..ak adalah seorang ibu yg cekal dan tabah...serikandi yg tak rebah walau dihina..positif dan sanggup berkorban demi anak2 tersayang...

Mak selalu pesan pelajaran penting dan itu membezakan kita sesama manusia...aku tahu bila semua anak2 dia membesar dia gembira semua usaha dia selama ini berbalas kejayaan..tapi disebalik senyumannya aku tahu terselindung duka lain yang org len x kan perasan..luar nampak tenang tapi mak selalu simpan semua kedukaan dia dalam hati..supaya anak2 dia x kan perasan apa yg dia rasa...mak selalu lakukan yg terbaik kepada semua anak2nya...aku tahu walau kadang2 dia hanya menagih kasih disaat usia tika ini...itulah sebab aku sayang mak...mak cukup susah cerita apa saja yg terbuku dalam hatinya...

Dia selalu mendoakan kesejahteraan anak2 dia tanpa mengenal waktu...org tua sangat sensitif...dulu mak selalu kongsi kedukaan dia tapi sekarang mak dah kurang sebab aku dah kawin...tapi aku tetap nak rapat mcm dulu...nak sekali aku menjerit satu dunia nie bahawa sapa yg mempunyai hati secekal mak..sebab mak cukup derita membesarkan kami...mak..mak paling terbaik di dunia nie...walau semua anak2 mak dah besar dan berumahtangga mak masih merenung senja dengan lirikan mata penuh sejuta rahsia..

Mak,walau waktu tetap berjalan,mak teruskan jua perjalanan walau pun x semua tahu apa yang mak pendamkan selama ini...walaupun mak x berharta tapi mak telah berjaya membesarkan anak2...mak i'm proud of u..mak sentiasa senyum walaupun dalam hatinya tersimpan seribu luka yg kita x tahu...so mak..berilah peluang nak bersama mak sebab mak adalah yg terbaik di dunia ni....

     

Khamis, 18 Oktober 2012

Mertua vs Menantu..

Hah dengar tajuk macam nak beperang besar jer kan..kihkihhh..besa la..sebut jer mertua semua dah terbayang macam2 kan..yea la x sama macam mak kita kan kan?? Dulu x pernah terfikir akan berkahwin and ada mak mertua...bagi aku mak aku tue la segala penawar yang ada didunia nie...

Kadang2 amat sukar kita nak menerima mak mertua nie kan..yela kadang2 pemikiran kita x sama mcm diaorang..tapi mesti mak mertua gak rasa takut nak menerima menantu..hehhee...dis it my feel jer...

Walau apa pun mak mertua tue mcm mak kita..tanpa dia x da la suami kita tue kan..like me..i know MIL sangat cerewet..aku la menantu perempuan yg 1..so semua benda yg dibuat faham2 jer la..so walaupun mcm tue aku tetap appreciate coz aku ada mak yg x cerewet ngan cerewet...dulu duk ngan mak kalau kita rasa rajin kita tolong kan kalau x kita duk wat x tau ja..tapi duk rumah mak mertua lain...semua penuh ngan syarat..kadang2 rasa penat but this it new learning for me....

Dalam hidup nie mesti ada pro n kontra kalau x bukan dunia namanya..

emmm.....malas la plak nak taip...k la babaii,,,,